با حضور رئیس صندوق شکوفایی و نوآوری ریاست جمهوری؛

دانشگاه‌ها و شرکت‌های فناور مراغه چالش‌ها و نیازهای توسعه اکوسیستم نوآوری را مطرح کردند

  • 14 Dec 2025
  • کد خبر: 3287182
  • 179

 نشست هم‌اندیشی واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان شهرستان مراغه با حضور رئیس صندوق شکوفایی و نوآوری ریاست جمهوری که به دعوت دکتر سید فرید موسوی، نماینده مردم مراغه و عجب شیر در مجلس شورای اسلامی به مراغه سفر کرده بود، در دانشگاه مراغه با حضور دیگر مسئولین شهری از جمله معاون استاندار و فرماندر ویژه مراغه، شهردار و روسای مراکز آموزش عالی برگزار گردید.
نشستی که در آن ظرفیت‌های علمی، دانشگاهی و فناورانه این شهرستان در مسیر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و نوآوری بررسی شد.

دانشگاه‌ها و شرکت‌های فناور مراغه چالش‌ها و نیازهای توسعه اکوسیستم نوآوری را مطرح کردند

در ابتدای این نشست هم‌اندیشی واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان شهرستان مراغه، دکتر معروفی‌آذر رئیس دانشگاه مراغه، رئیس دانشکده علوم پزشکی مراغه، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و جمعی از صاحبان ایده و شرکت‌های فناور، به تشریح چالش‌ها و نیازهای خود در مسیر رشد و توسعه فعالیت‌های فناورانه پرداختند.
در این جلسه مسائل مرتبط با تأمین زیرساخت‌ها، دسترسی به حمایت‌های مالی و معنوی، توسعه مراکز رشد و شتاب‌دهنده‌ها و ایجاد فرصت‌های همکاری میان دانشگاه‌ها و صنعت، از مهم‌ترین محورهای مورد بحث بود که بر لزوم حمایت هدفمند برای تقویت اکوسیستم نوآوری شهرستان تأکید شد.


رئیس صندوق شکوفایی و نوآوری ریاست جمهوری در نشست با پژوهشگران و فناوران مراغه:
مراغه در مسیر تقویت اکوسیستم نوآوری و فناوری با محوریت دانشگاه‌ها

به گزارش روابط عمومی، دکتر نوراله زاده رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با قدردانی از میزبانی دانشگاه مراغه، فرمانداری و همراهی نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر در مجلس شورای اسلامی، فضای این نشست را متفاوت و امیدآفرین توصیف کرد و اظهار داشت: آنچه در این جلسه برجسته بود، نگاه مبتنی بر مزیت‌ها، توانمندی‌ها و فرصت‌های توسعه‌ای شهرستان مراغه بود؛ رویکردی که زمینه‌ساز شکل‌گیری انگیزه برای حمایت مؤثر و هدفمند از فعالیت‌های فناورانه می‌شود.

رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به تجربه سال‌ها فعالیت در حوزه تأمین مالی و حمایت از کسب‌وکارها در سراسر کشور، خاطرنشان کرد: رشد و بلوغ شرکت‌ها و کسب‌وکارهای فناور نیازمند طی یک مسیر تدریجی و نظام‌مند است و شکل‌گیری این مسیر، مستلزم فراهم بودن اجزای یک اکوسیستم منسجم نوآوری است که دانشگاه، شرکت‌های پیشرو، استارت‌آپ‌ها، نهادهای مالی و دستگاه‌های اجرایی در آن نقش‌آفرینی کنند.

وی با ارائه تصویری کلی از وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان در استان آذربایجان شرقی، بر لزوم ارتقای سهم شهرستان مراغه متناسب با جایگاه علمی و جمعیتی آن تأکید کرد و افزود: وجود دانشگاه‌ها، ظرفیت‌های صنعتی، توان علمی و مزیت‌های رقابتی به‌ویژه در حوزه کشاورزی، بستر مناسبی برای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در این شهرستان فراهم کرده است.

در ادامه این نشست، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، مأموریت اصلی این صندوق را کمک به تجاری‌سازی ایده‌ها و محصولات فناورانه عنوان کرد و توضیح داد: حمایت‌ها در قالب توانمندسازی، آموزش، حضور در نمایشگاه‌ها، ثبت برند، تأمین مالی، مشارکت در طرح‌های نوآورانه و پشتیبانی از طرح‌های مسئله‌محور ملی تعریف می‌شود تا شرکت‌ها بتوانند مسیر تبدیل ایده به محصول و ورود به بازار را با موفقیت طی کنند.

رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به مزیت‌های قابل‌توجه مراغه در حوزه کشاورزی، بر نقش فناوری‌های نوین و هوشمندسازی در افزایش بهره‌وری، امنیت غذایی و توسعه منطقه‌ای تأکید کرد و افزود: تمرکز بر کشاورزی فناورانه می‌تواند به‌عنوان محور اصلی توسعه شهرستان و الگویی برای سایر مناطق کشور مطرح شود.

در پایان، وی ضمن قدردانی از مشارکت فعال دانشگاه‌ها، مراکز علمی، بخش خصوصی و مدیران محلی، ابراز امیدواری کرد: مجموعه گفت‌وگوها، هم‌اندیشی‌ها و تعاملات شکل‌گرفته در این نشست، زمینه‌ساز حرکت منسجم و پایدار شهرستان مراغه در مسیر توسعه مبتنی بر نوآوری و فناوری باشد و آثار آن در آینده نزدیک در سطح منطقه‌ای و ملی نمایان شود.



نماینده مردم مراغه و عجب شیر در مجلس شورای اسلامی:
ضرورت نهادسازی و آموزش تخصصی برای واحدهای فناور شهرستان/
مراغه از قطب‌های بالقوه توسعه فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان در شمال‌غرب کشور است

دکتر سید فرید موسوی در این نشست با قدردانی از حضور رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی و هیئت همراه، این سفر را نشان‌دهنده توجه ویژه به ظرفیت‌های علمی، فناورانه و انسانی شهرستان مراغه دانست و گفت: مراغه از سرمایه انسانی غنی، متخصصان توانمند و نیروهای علمی برجسته‌ای برخوردار است که چه در داخل شهرستان و چه در سایر نقاط کشور و خارج از کشور، دل در گرو پیشرفت و توسعه این منطقه دارند.
نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر با بیان اینکه علی‌رغم شور، انگیزه و ظرفیت بالای فناوران، موانع اداری، طولانی بودن فرایندها، محدودیت‌های حمایتی و نبود آموزش‌های تخصصی در حوزه کسب‌وکار و امور مالی، چالش‌های جدی برای شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد کرده است، افزود: بسیاری از فعالان فناور در حوزه تخصصی خود توانمند هستند، اما با سازوکارهای مالی، ضمانت‌نامه‌ها و فرایندهای حمایتی آشنایی کافی ندارند و این موضوع ضرورت نهادسازی و آموزش‌های هدفمند در سطح شهرستان را دوچندان می‌کند.
دکتر موسوی با تأکید بر اینکه شهرستان مراغه یک شهر صنعتی بزرگ نیست و اقتصاد آن عمدتاً بر پایه کشاورزی است، تصریح کرد: با توجه به محدودیت‌های موجود در بخش کشاورزی سنتی، حرکت به سمت کشاورزی فناورانه و پیشرو یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر است و بدون حمایت مؤثر از شرکت‌های دانش‌بنیان، حتی اقتصاد فعلی شهرستان نیز با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.
وی مهاجرت نخبگان، بی‌تفاوتی نیروهای متخصص و کاهش انگیزه فعالیت فناورانه را از پیامدهای نبود حمایت‌های کافی دانست و گفت: انتظار نداریم همه مشکلات در یک سفر حل شود، اما انتظار داریم نتایج این نشست‌ها و قول‌های مطرح‌شده در قالب صورت‌جلسات مشخص، قابل پیگیری و منجر به اقدام عملی شود تا شهرستان‌ها دوباره به نقطه آغاز بازنگردند.
نماینده مردم مراغه و عجب‌شیر با اشاره به ظرفیت صنایع پیشرو، فعالان اقتصادی، همکاری فرمانداری، شهرداری و خانه صنعت، معدن و تجارت شهرستان، خاطرنشان کرد: آمادگی کامل وجود دارد تا منابع مالیاتی، ظرفیت‌های بخش خصوصی و زیرساخت‌های دانشگاهی در کنار یکدیگر قرار گیرند و مراکز فناور و تحقیقاتی در شهرستان مستقر شوند تا ضمن جذب دانشجویان توانمند، از مهاجرت اساتید و نخبگان جلوگیری شود.
دکتر موسوی در پایان با تأکید بر همکاری متقابل دولت، دانشگاه، بخش خصوصی و نمایندگان مردم، ابراز امیدواری کرد: با نگاه مهربانانه‌تر و عادلانه‌تر در سطح ملی به شهرستان‌ها، به‌ویژه مراغه، ظرفیت‌های بالقوه این منطقه به بالفعل تبدیل شود و دستاوردهای علمی و پژوهشی آن در سطح ملی و حتی بین‌المللی اثرگذار باشد.

رئیس دانشگاه مراغه:
مرکز رشد مراغه ظرفیت دوم استان؛ نیازمند زیرساخت‌های فناورانه

دکتر رسول معروفی آذر رئیس دانشگاه مراغه ضمن ارائه گزارشی از وضعیت فعالیت‌های مرکز رشد و واحد‌های فناور، بر ظرفیت‌های بالای علمی و فناورانه منطقه تأکید کرد. وی اظهار داشت که مرکز رشد مراغه هم‌اکنون ۳۲ واحد فعال دارد و حدود ۵۰ واحد دیگر پس از دریافت حمایت‌های مالی و معنوی، رشد یافته و از مرکز خارج شده‌اند. همچنین بیش از ۱۲ متقاضی جدید در صف ورود به مرکز قرار دارند و استقبال از این مرکز آن را به دومین مرکز فعال استان تبدیل کرده است.

رییس دانشگاه مراغه همچنین چهار درخواست کلیدی برای توسعه اکوسیستم فناوری و نوآوری مراغه مطرح کرد: ایجاد بسته حمایتی ویژه برای شرکت‌های فناور غیر دانش‌بنیان، تأمین بودجه برای احداث آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های تخصصی، اختصاص اعتبار برای شتاب‌دهنده تخصصی در حوزه‌های مختلف و برگزاری جلسات مشاوره دانش‌بنیان برای شرکت‌ها. وی این اقدامات را زمینه‌ساز ارتقای توان فناورانه منطقه و جلوگیری از خروج نیروهای متخصص دانست.


معاون استاندار و فرماندار ویژه مراغه:
مراغه با ظرفیت‌های کشاورزی، گردشگری و لجستیک؛ نیازمند حمایت برای توسعه اکوسیستم نوآوری

دکتر امینیان، معاون استاندار و فرماندار ویژه مراغه، در جلسه هم‌اندیشی واحدهای فناور و دانش‌بنیان با حضور رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، بر ظرفیت‌های ویژه شهرستان در حوزه لجستیک، کشاورزی و گردشگری تأکید کرد و خواستار حمایت‌های ویژه برای ایجاد اکوسیستم نوآوری و فناوری شد.
وی یادآور شد که سند لجستیک مراغه در شورای برنامه‌ریزی استان تصویب شده و این شهرستان دارای دو مرکز لجستیک از چهار مرکز پیش‌بینی‌شده استان است، که جایگاه ویژه مراغه در شبکه لجستیکی کشور را نشان می‌دهد.
وی با اشاره به وجود نیروی انسانی متخصص و تحصیل‌کرده و پتانسیل دانشگاه‌ها، بر ضرورت ایجاد تعامل مستمر میان دانشگاه‌ها، مراکز رشد، شتاب‌دهنده‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان با بخش‌های اجرایی شهرستان تأکید کرد و افزود که تکمیل این زنجیره می‌تواند موجب توسعه پایدار شهرستان شود.



شهردار مراغه: نوآوری، از ضروریات مدیریت شهری است

شهردار مراغه در نشست هم‌اندیشی واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان بر ضرورت بهره‌گیری از نوآوری و صنایع خلاق در مدیریت شهری تأکید کرد. وی با اشاره به هزینه‌های بالای پروژه‌های عمرانی و خدمات شهری، استفاده از فناوری‌های بومی و هوشمندسازی ساختمان‌ها و تجهیزات شهری را ضروری دانست و خواستار ایجاد «خانه خلاق» برای حمایت از جوانان و فعالان نوآور شد.


اشتراک گذاری

خبر‌های مرتبط

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد.